Ens trobem en plena crisi política, moment de canvis que sens dubte impacta en els aspectes soci econòmics de Catalunya. El procés ha generat inestabilitat als mercats i Catalunya és cada dia focus d’atenció dels mitjans, institucions financeres i organitzacions empresarials internacionals.

Els inversors tenen sobre la seva taula informis de Bank of America Merrill Lynch, ING, Moody’sJP MorganGoldman Sachs advertint sobre la situació catalana. És ben sabut que les “tensions polítiques” i la incertesa, tendeix a congelar temporalment les inversions. No obstant això, hem de tenir amplitud de mires a l’hora de fer l’anàlisi i tenir en compte alguns aspectes:

La inversió estrangera a Catalunya durant els sis primers mesos de l’any és un 20,6% superior a la primera meitat de l’any passat, fins a situar-se en els 1.572 milions d’euros. Segons les dades del registre d’inversions foranes del Ministeri d’Economia. Després, el creixement es produeix malgrat la incertesa política dels últims mesos.

Catalunya és la cinquena destinació d’inversió més atractiu a Europa, després de Londres, París, Berlín i Amsterdam. Això és així perquè els negocis a Catalunya creixen sobre bases sòlides. Talent i creativitat, visió global, innovació i competitivitat han fet possible que expliquem avui amb 7.086 multinacionals instal·lades a Catalunya. Amb una balança exportadora de més de 65 bilions d’euros.

diada-nacional-de-catalunya-1444607-1598x1062

Les expectatives. Si bé és cert que la incertesa paralitza els mercats temporalment, les expectatives de creixement els animen. És natural, per tant, que en aquest moment determinades decisions d’inversió quedin en suspens, però no hi ha dubte que Catalunya té importants expectatives de creixement: poc que perdre i molt per guanyar.

 Després, el creixement es produeix malgrat la incertesa política dels últims mesos.


Existeixen almenys 10 raons per invertir a Catalunya que no han canviat malgrat el procés i les seves conseqüències:

 1. Barcelona és la porta del Sud d’Europa.
 2. Accessibilitat i bones connexions.
 3. Gran àrea econòmica, dinàmica i diversa.
 4. Inversió estrangera d’èxit.
 5. Sectors estratègics i tractors.
 6. Polo d’atracció de talent.
 7. Ecosistema emprenedor i business friendly.
 8. Millor qualitat de vida d’Europa.
 9. Prestigi de marca Barcelona, reconegut internacionalment.


Y existeixen almenys 16 bones notícies que ens donen la raó:

 1. Nestlé invertirà 37M d’euros a Girona.
 2. Volkswagen escull el port de Tarragona com a gran centre logístic.
 3. Zurich Seguros escull Barcelona per establir un centre mundial de macrodatos.
 4. El gegant de les telecomunicacions coreà KTs’instal·larà a Barcelona.
 5. Amazon adquireix parcel·la al Prat per construir un gran centre logístic.
 6. Barcelona serà seu del Mobile World Congressfins al 2023.
 7. Easyjet obrirà al Prat una base operativa després de tancar la de Madrid.
 8. Basf invertirà 21 milions d’euros a Catalunya.
 9. HP invertirà més de 40 milions d’euros a Catalunya en dos centres cloud.
 10. Nintendo obre a Tarragona un centre logístic de 13.000 metres quadrats.
 11. BWT invertirà 12 milions d’euros i crearà 100 llocs de treball a Sant Cugat.
 12. Royal Caribbean Cruises obre la seva nova seu europea a Barcelona.
 13. Ikea construirà a Valls la central de distribució dels seus productes per a la venda en línia.
 14. L’empresa agroquímica Arysta LifeScience instal·la a Barcelona la seva nova nova seu al sud d’Europa.
 15. La multinacional alemanya Boehringer Ingelheim crearà més de 200 ocupacions amb una nova planta de producció a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), i que suposarà una inversió de 100 milions d’euros.

 

Després de la marea, arriba la calma i amb ella la recuperació de les inversions, si és que hi ha hagut fugida neta d’elles. Invertir a Catalunya és i serà atractiu. Si és en forma de franquícia encara ho és més tenint en compte els avantatges que ofereix el sistema de franquícia per a l’inversor i per als emprenedors: treballar amb models de negoci provats per reduir riscos, formar part d’una xarxa que fa que gaudim d’economies d’escala, reducció de costos per la centralització de compres i altres serveis, a més de que emprendre amb una franquícia augmenta la probabilitat d’èxit, doncs les dades ens parlen de només un 20% de tancaments al tercer any enfront del 80 % quan no és franquícia, entre altres avantatges d’invertir en una franquícia.