Tipus de franquícia

Les empreses que creixen amb el model de franquícia troba diferents possibilitats, dependrà del tipus de relació que el franquiciador vol establir amb la seva xarxa de franquiciats.

També poden utilitzar diferents fórmules en un mateix territori de manera que és convenient conèixer-les totes per saber què ens està oferint cada franquiciador en cada moment. Els tipus de franquícia més freqüents són els següents:

Franquícia individual

És la concessió dels drets d’explotació d’una única unitat individual en exclusiva en un territori,  sense la possibilitat de subfranquiciar l’activitat, en principi no obrir més establiments. Dins d’aquest model trobem diferents opció:

  • Franquícia d’inversió: el franquiciat realitza la inversió i exerceix una direcció de control. És atractiu per a persones o empreses amb gran capacitat d’inversió que cerquen un alt volum de negoci i rendibilitat.
  • Franquícia de gestió: el franquiciat treballa dins la franquícia exercint el rol de gerent i dirigeix un equip de persones. Aquesta modalitat és recomanable per a professionals amb un bon perfil directiu.
  • Franquícia d’autoocupació: és la més comú,  consisteix en la gestió integral de la franquícia, aquesta opció es caracteritza per un baix volum d’inversió i amb moltes possibilitats.

Màster franquícia

Consisteix en concedir els drets en exclusiva d’un territori a franquiciats individuals. El franquiciat principal actua com a pseudo-franquiciador dins el seu territori i reprodueix la central franquiciadora. En conseqüència realitza pel seu compte les funcions d’expansió, gestió i direcció de la xarxa de franquiciats establerts a la seva zona.

El màster franquiciat és qui manté la relació mercantil de franquícia amb els franquiciats al mateix temps que manté una altra amb el franquiciador. És el propietari de la xarxa de franquícies de la seva zona mentre duri el contracte.

Àrea developer

El  franquiciat és qui assumeix el compromís en exclusiva de desenvolupar un territori concret, és a dir, obre un mínim d’establiments al territori en un període de temps limitat i signat per contracte.

Joint venture

Finalment, una joint venture consisteix en la creació d’una empresa en què la franquiciadora i el franquiciat es converteixen en socis, es concedeixen els drets d’explotació en exclusiva en un territori d’una o més unitats individuals.

 

També et pot interessar:

Com seleccionar una franquícia